Friday, February 10, 2012

Cerita Pasal Ahhkakk

11 Jan 2012 genaplah anak dara gua bernama DANIA IRDINA berumur 4 thn. Since da skolah, gua saje la tanye kot2 dia nak celebrate kat skolah kan. Tp dia xnak (ye la bkn kenal sgt lg kan), maka tanye dia nak ape je lahh...akak nak topi, kek bday ada lilin dan belon...tp buat kat umh kt je...**mak kau pon trus sujud syukur**
nah..bli 2 ketui sudahhh...
janji hado lilin..ada sugar girls seketui..
muka puas hati
tunjuk gegel tu..leh mkn ke idok..leh la kalau gigi kau hado...
Tp gua lupa bli belon, naseb beliau x tanya. Maka itu shj sambutan bday kau ye anakanda. Kot nak lebih besau, nti ibunda buat skli harung ngan bday adik yer....senang dan jimat..keh3...Owh..ahkak ni sejak skolah..gua ari2 mesti tanye soklan sama

Makan ape?
Belajar ape?
Kawan ngan sape?

Bab kawan nie gua tekankan sikit, sbb takut la dia kera sumbang kat skolah. Dia ckp da ada kawan nama dia "Nossa"( gua xtau ejaan di mcmana, tp dr segi sebutan gitulahh...mgkin Rossa kot -puh x menahana nama nak retiss..keh3). Xde kwn lain ke? Ada. Tp akak mls la nk kwn ramai2. Gua tanye lg..budak laki ada? Ada. Nama? Syafiq. Ewahh...akak ckp ape ngan dia? Owh, x ckp apa2 pun..**kompius..kata kwan tp x bercakap...guna bhs isyarat ke hape?**

Kadang2 gua tanye beliau mcmana ngan adik (bdk 4 years akan tido tghari kat umh bdk 3 thn ke bwh, maka dia akan nmpk la adik dia)

Adik macamana? Ok x? Menangis x?
Sian ke anakk tu...dok melepek tepi dinding..men sorg2..
Ye ke?Lahai siannyer..dia xde kwn ke
Xde..
Adoi..abes dia ngis x?
X..ntah dia buat ape...akak g tido je pastu

**kesian anak jantan gua...terbayang2 mesti dia melepek sememeh berhingus meleleh dok tepi dinding smbil pasrah dgn keadaan diri. Terima naseb yg diri di hantor ke taska tanpa rela...**
Padahal, ptg2 bile amek dia dr taska, nampak ceria je..so gua bajet ok lettew. ahkak kau mungkin drama queen gamak eh..

Jadual waktu pembelajaran anakanda..khamis mkn biskut je???apekahhh??
ni takwim skolah beliau
Tu jadual ahkak. Tiap jumaat ada swimming class, yg len mcm biasa la bljr. Dlm ms sbln ni gua tgk akak suke sgt g skolah. Bleh baca A-Z, 1-10, alifbata, tulis ABC..kaler pon bleh thn la x kluor dr gmbor. Gua xdela nak letak high expectation nak kena reti memacam...as long as dia suka g skolah gua da ckp happy. Xkan kau nak bajet, umur 4 thn da reti ckp omputis (padahal kat umh x praktis pon kan), nak pandai memacam...yg penting dia dpt belajar smbil bermain + bsosial sikit..Owh tu tgk takwim skolah, bln 2 ada Outdoor Activities (Melaka Trip), bln 9 (KL Trip)...eh, mcm kelako plak anak nk g rombongan keh...bln 6 nati ada pjumpaan ngan parents utk tgk report card..lahai...so, tu je la cerita ahkak. Semoga jd anak yg solehah ye...kalau himpunkan segala kebaikan didunia ini...akan ummi hadiahkan segalanya untukmu. **sobs..sobs...besor da anak gua..**

Moral : Sayang anak ngan syg kat suami lain ekk?? Mcmana ntah nak gmborkan betapa sygnyer kat anak ni....thp kalau nyamuk gigit pon gua akan cari nyamuk tu kasik penampo smpai mati. Tp kalau laki kena ggit nyamuk, xde la gua heran sgt...ehh??!!!

1 comment:

MAYA said...

happy belated birthday dani irdina yang gedik, comel, kiut bla bla bla.. hehe

padat sungguh jadual anak ko wei..anak aku gak lah yg sempoi.. tak pernah aku tgk jadual dia..

saya sgt setuju..sayang anak dgn sayang suami adalah lain..hanya kita yg tahu..suami tahu tak???? haha..