Friday, March 4, 2011

Tips Temuduga PPPT DH41 (Rangkaian)

Wahhh...sejak bile plak aku punye blog mnjdi sgt ilmiah sebegini. Ok...saje je nak kongsi exp 1st time g iview tu. B4 iview mmg da byk tanye en gugel...pastu bc belog n forum..sgt ngeri dan mengecutkan sgla isi perut. almaklum da lame x g iview gomen...aku g iview on 28 feb 2011 jam 8pg., bilik 11. Mls nak cite pjg...antara soklan membunuh yg ditanye adalah spt berikut (ini yg mane aku ingt je la) :

interviewer 1 : (perempuan berpangkat doktor-mebi ketua jbtn it)

1. perkenalkan diri (cite la psl diri sdiri, xkan nak cite pasal fasha sandha plak kan)
2. sbg lecturer, apa yang awak akan ajar dlm matapelajaran OS khusus utk networking (bantai dan konpem melalut ke laut)
-->>sbb da melalut, dr pompuan (ketua jtbn it if x silap) tu ckp apetah..tp yg aku ingt dia ckp OS is the killer subject utk mengajar(fine, i kill myself now!)
3. bgmna untuk solve the problem in programming?
-->>ini juga ke laut...aku terbantai jwb SDLC segala (itu utk system la baiiii)
4. what we have to do to solve the prob in c programming before buat wat coding
-->>dr tu smbg tanye sbb aku jwb salah. pastu aku cite la pasal flowchart tu kan....(yg ni je la betul...yg len harrammmm)

interviewer 2 : (lelaki singh wakil SPP)
1. menteri kabinet bermesyuarat 2 kali setahun. namakan dimana?
-->>aku bantai parlimen
2. baru2 ini mereka bmesyuarat dimana?
-->>aku bantai apetah..
3. apa isu paling bersejarah smlm mengenai kdn (aku mmg sah2 x tgk tv mlm tu..mmg mmpos)
-->>maaf, sy x tgk tv sbb sy otw dr melaka *tipu,padahal aku g mkn2 ngan kwn aku*
4. apa berita mula2 skali kuor dlm buletin utama tv3 mlm td?
-->>pdhal aku da ckp kat ats, xtgk tv..msih di tanya. maka aku jwb psl pilihanraya merlimau...kah3..SALAH, ITU BERITA NO. 4..(gile kau dia tahu berita tu nombor berapa segala)
5. ok..dlm keta xde tivi kecik ke?
-->>xde tuan, x mmpu nk beli...huhu (huhu tu aku ckp dalam ati je la)
6. ok xpe..dlm keta mesti ada radio kan? apa berita mula2 kuor dlm radio?
-->>apa yg smpt sy dengar adalah ttg bantuan biro guaman kpd mereka yg kurang bkemampuan..blablabla
7. give one the most n famous buliding that using the green technology
-->>aku mmg xtau..maka bantai jek KeTTHA..because they hv a low energy building..bla..bla..(padahal aku xtau pon, tp sib aku penah keje situ dulu...dulu nama dia KTAK)...tp dia ckp bukan...trus aku jwb, maaf sy xtahu...kahkahkah

kesimpulannya : aku mmg spt ingin flush diri sdirik dlm bilik iview itu..rase mcm sengaja mempamerkan kebodohan sdiri. mmg x sgka ar kuor soklan gitu. aku dok hapal la segala nkra, misi/visi politeknik/k.komuniti, ciri2 pensyarah yg baik.....sekali..hamekk kau....so..sesape yg dpt iview tu..sila siapkan diri esp isu semasa bak kata singh tu "WE ARE LECTURER, WE HAVE TO KNOW EVERYTHING...EVERYTHING (ok 2kali dia ulang k)..BUT WE ARE EXPERTISE IN 1 THING WHICH IS WHAT U'VE LEARNED, I MEAN UR DEGREE IS ALL ABOUT".
aku???nak jek aku jwb "IM NOT A LECTURER YET, THATS WHAY I DONT KNOW EVERYTHING"...tp dlm ati je ar..aku hanya mmpu tersenyum kebodohan saje.

Tips Lain :
  1. Datang Awal -nati semak nama 
  2. Susun sijil ori/fotostat ikut mcm dlm surat pggilan
  3. Bwk degree in BM (aku bwk 2-2)..and yg penting ada cap mohor tu : sbb ada sorg budak pompuan tu dia nyer degree xde cop mohor..siap pulak abg u/setia tu compare aku nyer degree n dia punye..sbb kami dr U yg sama...budak tu ckp mmg xde...abg tu ckp mane bleh, kot stadi obersi pon mesti ada cop..and ada no siri..pongpangpong...kena balik je..sbb mmg xleh iview..itu syarat penting
  4. korg bace la isu semasa...jgn spot soklan cam haku...mmg sekian terima kasih jek la...
  5. rerajin carik tips kat belog or forum...mcm kat SINI 
Owh...rajin jugak tanye sesapa yg dah lps...aku tanye dak bilik len..ada yg kena tanye soklan2 maut ini :
  • ASCII Code
  • No 4 dlm Binary Code apa??--->>mmg sumpah matik kan??01010101 dulu mmg bljr..tanye time2 tu mmg konpem ar xtau
  • Assembly Language
  • Ada yg kena wat mock teaching ajau networking segala
  • etc...lupa dah sbb sume pon dpt soklan ngeri dan keji..thp yg blik xmoh kongsi pon adooo...cisss
Xtahu la guana..if ada rezeki Allah...ada lah..if bukan itu rezeki aku..aku redha..tp korg doa2kan ar aku. Kot2 calon2 len same harram je mnjwab..maka mgkin aku ada peluang..kahkahkah..

5 comments:

rientyco said...

mmg terbaek laahhhh!!!

MAYA said...

wakakakakaka. insyallah kalau ada rezeki takkan kemana..

.ilinadia. said...

killer jgak interviewer akak punye soklan. kalo sy maybe nganga je dlm tu. hehe.

Anonymous said...

sy dpt gak iview ujung bln nih..huhu takutnye

NaNaN said...

so camana? keputusan temuduga anda? saya pun hari yang sama, cuma bilik no 10 :-)