Wednesday, September 30, 2009

Raya Oh Raya

Raya. Hari untuk bergembira. Sy sepatutnya sgt gumbira. Kenapa? Sbb sy dah wat persiapan yg sgt memuaskan hati...suami terchenta mmbawa sy soping bju raya hingga ke kolumpor. Haruslah sy suke hati. Tambahan lagik, suami terchenta belikan keta menan dania khas utk beliau berhari raya. Baju sya. Baju suami. Baju dania. Baju emak. Baju adik2. tudung ct.Kuih raya. Duit raya. Keta siap diservis. Cuti semnggu. Dgn sume itu sy gumbira berhari raya. Tapi kenapa sy sedih? Sebab sy sakit gg. Seriyes sgt sgt sakit. Tmbh lg bdn yg x berapa nak sedap akibat pembawakan budak. Raya sy menjadi hmbar. Harapan utk bergaya sakan dan berposing maut di hadapan kamera menjadi hampa. Pics kat bwh ni je la seadanya. Tupun paksa diri supaya senyum dan berhari rya bersama keluarga suami terchenta. Kalau sy sihat, harusla pics ini akan menjadi pics of year hinggakan sy gantung di dinding rumah..penat sy bersesak2 kepam di Jln TAR utk mencari baju idaman hati. Sy hiraukan sume bau masam geli ketiak peluh org len, sy gagahkan diri demi mensedondonkan diri dgn suami n anak. Tp, hari raya sy menjadi hari sakit gg sedunia. Nak cbut xboleh pasal sy peknen. Thn ni, sy beraya di kg suami terchenta di Pekan, Pahang. Lepas balik umah mak sy, pastu balik kg belah mak sy kat Chenor...pastu balik umah mak sy balik. Lepas tu, balik Melaka. Maka, inilah shj cerita hari raya saya. Saya redha dan senyum tanda matang. Haiceh.....

Raya Pertama - ini kat belakang umah Kabang a.k.a Paklong..


Ini pun same, apekah beraya atau berpiknik??Inipun same, dania dah mula nak ngamuk krn x phm erti beraya ditepi sungai. Bukan ke beraya di rumah org smbil mkn2 dan mintak duit raya???


Dania dan abah terchentaHalf of the suami terchenta's family. Kalau sume ada, harusla x nmpk pasir sungai atau mungkin terpksa ditanam dan nmpak kepala shaja demi menjimatkan ruang huahaha...

Ini pon same. Sengaja letak supaya nampak mcm byk gmbr.

Ini gambar anak terchenta sy...sehari sebelum raya. Dr umah mak sy nak keluar beli brg2 utk esoknyer sblm sy pulang berhari kerumah mertua. Mcmla jauh benor umah sy dan kg mertua. Bunyi mcm len negeri je...

Ye anak terchenta sy gembira ingin menaiki kereta bersama Acu dan Ca'ela
Nia bersama Acu/Izah(adik sy), Mandak/Ipah(adik sy juge yg perasan comel) n Ca'ela(anak buah sy a.k.a sepupu terchenta dania).

Jadi, itu shj cerita dan gmbar sy berhari raya. Saya akan balas dendam di hari raya korban nti. Ape nak jadik..jadik la. Sy tekad. haiceh.

Moral of the story : Gembira berhari raya bersama keluarga tersayang. Bersyukur ke hadrat Ilahi dikurniakan anugerah sehebat ini. W/pun skit gg bagai, sy tetap redha. Semoga Allah mengurniakan kebahagiaan ini di tahun2 akan dtg. Ramadhan, aku merindui mu.

5 comments:

mamarempit said...

kim salam kt Cek A (Mazha)

mrsaya said...

best nyer snap pict bkang pantai reramai2...sedey nyer....waaaaaaaaaaaaa..............
n for ummi nia...u are the only one best writter

Rizal @ Kak Yus = Papa @ Mama Zara Sofea said...

ermm tak nampak pon kt kg time raya... aku blk ry ke 4 - 8 kt sana. - papa zara

ummidania said...

Papa Zara : aku ade jek kat kg...x bejalan ke mana, aku sakit gg uuuu...ingt ko x balik kg..

--<@maya@>-- said...

cantek la gambar kt pantai.. udah bape bulan ummi dania? tak sempat nak singgah beraya kt rumah dania..

open house ada ka? hehehe