Thursday, July 16, 2009

Anak Dara Saya

Anak dara sy dah besau dah. Dah masuk setahun setengah. Semakin dia membesar, sgt byk perangai comel dia. Kadang2 saya rasa kelakar. Kadang2 sy rs geram. Antara perangai dania semnjak dah dewasa ni (dewasa ke??) :
  1. pndai slm siap cium tgn - x kira la budak kecik sebaya dia pun, dia cium gak
  2. ckp bye setiap kali nk g skolah n balik skolah (nursery la) lps bye suh dia flying kiss - nia akan buat smbil ckp "mmmmuah"
  3. sgt2 suke repair sebarang benda termasuk sume kitchen set dia..abis punah
  4. obses terhadap laptop..komputer..gajet2 spt tepon, kunci keta, etc
  5. da pndai tiru2 semayang smbil tonggeng mulut kumat kamit - alolo comelnyer
  6. suke sgt berlakon borak2 kat tepon tp dlm bhs yg budak kecik sedang2 dia jek paham
  7. sgt2 suke pegi shopping mall - uu..leh tgk muke teruja dia compare pegi pasar mlm-->demand sungguh
  8. da pndai sebut pktaan wpun bunyi ujung2 jek
  9. tiap kali nak kluar akan sebok ngan h/bag pink nak bawak sekali-->uu..sungguh gedik
  10. sgt2 sebok nak tlg masak, nak tgk ape yg kt masak-->yg ni mmg sy geram, x larat dukung smbil masak..dia sibuk nak tgk ada apa dalm piuk kuali bagai
  11. sgt pandai merajuk n mengamuk stok kalau x kena di hati, beliau akan baring tanda protes atau buat badan lembik2 ble nak dukung-->ini pon sy geram.
  12. sgt2 manja dgn abah, nak tido ats perut abah sokmo. mungkin lemak tepu terkumpul disitu mmbuatkan beliau rasa selesa gitu...
  13. da pndai tumbuk bwg dlm lesung batu hahaha
  14. suke sgt selongkar carik asam keping..pastu mkn..pastu sy yg mcm.."pesal muka dania berkerut tgk tv"...rupe2nya tgh mkn asam...
  15. sgt suke main air...men kolam...
  16. sgt suke sepah2kan baju yg sy dah lipat...yg x lipat dia x usik plak
  17. wpon tido dlm crib sdiri, hmpir pg beliau akn terjun ke katil utk tido dicelah2 kami-->tomei..tomeinyer dia...
  18. oleh sbb dia suke tiru2 pbuatan org, dia telah berjaya mengorek 1 lipgloss dan 1 lipstick saya-->geram..geram..tau2 muke da merah...
  19. beliau gosok gg..tp sebenarnya gosok lidah..dan hanya nak rasa ubat gigi perisa stroberi jenama junior mukmin semata-mata. ubt gg ni selamat jika tertelan.
  20. wpun kemana, beliau tetap setia dgn "gebar" a.k.a selimut busuk dia tu. org biasa ada bantal busuk, but nia ada gebar busuk yg thp nak basuh kena tggu dia tido n pastikan lps dia jaga gebar tersebut da siap kering ok. kalau dia napak gebar tu tgh sidai pon dia nak jugak, xpedulik basah ke...lembab ke hape..gebar tu saiz dewasa king ok..bukan gebar budak2 yg comel ada katun2...xpaham sehingga kini kenapa beliau begitu obses thdap gebar itu...misteri.......

da mule ketap bibir x puas hati...

xmo pandang ble panggil

buat derk jek..tanda x puas hati

show tantrum!!

men golek2 atas meja mkn kat kedai mkn..geramnyer


kenapa dia majuk??sbb dia nak mnum teh o tu yg tgh panas, sy x kasik...

kejadian sblm majuk. gumbira di mydin mitc hahaha...

teruja dpt g mydin wakaka

inilah beg pink gediks dania

tgh sibuk kemas beg sblm g jenjalan, waktu ni nak g jusco..comelnyer hihi....

Baiklah. Cukupla setakat ini perkembangan beliau. Malas nak taip, lgpun dah nak balik umah ni. Papepun, ummi will always luv u dear!

Moral of the story : Melihat anak2 membesar depan mata adalah satu anugerah Ilahi yang tidak terhingga. Rasa sgt bertuah dikurniakan seorang anak sperti Dania. Walau dia kdg2 membuatkan sy geram, tp itu membuatkan sy bersabar dan berusaha menjadi ibu yg baik. InsyaAllah.

2 comments:

mamarempit said...

bile nk bwk jmpe auntie Lia & uncle Anne Rozi....cumellll....

Leh kite bebesan....wakakakak

--<@maya@>-- said...

12 n 15 sama cam zafirah..

apekehei dania golek2 atas meja mkn tuh.. hehehhe..misti ko geram yg teramat...gagagagga

owh ya.. happy birthday..bila dani nk dpt adik lagi? hehe