Friday, February 8, 2013

Jom Men Masak2

Hey kawan..bosan x..bosan x? Ujan2 begini lebih molek kt berhibernasi kehape..tp sah2 la itu hanya impian semata2..maka marilah kt buat karangan bergambar. Tajuk adalah bebas. Tidak melebih 300 pth perkataan. Ok. Mari mulakan dengan cerita eksperimen memasak sy. Ye ye..sy tau...takat msk2 simple pon heboh nak bitau semua makhluk di mukabumi ni kan..tp sy xberapa nak kisah semua itu. Masakan saya berunsurkan korea...ye ye..mesti ada berkata dlm ati..x abes2 korea..korea..kpop..geli..kan sy pernah ckp..sy kuat tpengaruh..xcukup dgn drama/variety show..sy pengaruhkan diri utk memasak pula...

Korean Spicy Chicken Stew With Vegetables

Bahan2
Ayam (potong kecik2 sikit pastu gaul dgn garam+serbuk lada itam sikit)
1 or 2 biji kentang (potong dadu)
1 btg carrot (potong bulat)
1 biji bwg besau (belah 4)
1 btg daun bwg -- aku skip
1 sk bijan -- skip lg
1.5 cawan air (ala agak2 la dgn ayam ko tu, jgn byk sgt mcm nak buat sup plak)

Bahan Sos (gaul rata dlm 1 mgkuk ) :
2 sb chili paste - pkai lada blend je
2/3 biji bwg putih (cincang)
1 sb serbuk cili -- aku skip
1 sb gula
2 sb kicap
1 sk madu/sirap jagung
1 sk halia (cincang)
1 sk minyak bijan
secubit serbuk lada hitam

Caranya :
  1. Memula masuk ayam, kentang, carrot, bahan sos (yg ko dah gaul sesiap dlm mangkuk len), dan air ke dlm periuk. Gaul2 rata, pastu tutup periuk. Reneh pd api sederhana dlm 20-25 minit. 
  2. Buka penutup, lempar bwg besar. Tutup semula, bior la dlm 10 minit kot smpi kuah dia pekat.
  3. Tadaaa... da siap..if umah ko ada daun bawang or bijan..boleh la tabur as hiasan.
sebelum
selepas..mcm seram kan..tp percayalah..vocal bukan sekadar rupa..ehh???
Sepatutnya, rupa selepas tu idok la itam sgt..dia mcm merah2 sikit..sedak mkn ngan nasi panas..saje ubah2 selera sikit kan..

Ok, da alang2 tu aku bg sekali resipi kedua. Tp aku lupa nak amek gmbau. Senang je buatnye..*eh, mmg aku reti msk yg senang2 je..xpayah berlengas berlendir ketiak di dapur memasak..**

Ayam Goreng Mini Korea / Yangnyeom Tong Dak

Bahan 1
Dada Ayam (potong kecil dan perap dgn serbuk lada hitam+garam)
1 sb corn starch - tepung jagung
1/2 biji bwg besau (hiris kasar)
minyak secukupnya utk goreng ayam

Bahan 2
1 biji putih telur
4 sb corn starch - tepung jagung
1/2 sb air
(gaul semua dlm 1 mgkuk)

Bahan 3 (sos)
2 sb sos tomato
2 sb madu/corn syrup
1 sb gula
1 sb bwg putih cincang
1 sk cili giling (if uols ada gochujang chili paste lg bagus)
1 sk mayonis
1 sk bijan -- aku xde
1/2 sk minyak bijan
secubit serbuk lada itam
(gaul je semua dlm 1 mgkuk)

Cara-cara :
  1. tabur tepung jagung kat ayam yg da perap td. gaul rata.
  2. msuk plak ayam tu dlm bancuhan/mgkuk bahan no 2 tu
  3. panaskan minyak, sedia utk di goreng smpi dia kekuningan...pastu angkat n toskan myk
  4. didihkan bhn sos bersama bwg besar (ala ko nak tumis sikit kai myk goreng ayam td pon xpe), pastu lempar ayam goreng td. gaul2 bg rata sekejap trus angkat
  5. siap. nak lawa ko tabur la daun bwg ke hape
If korang nk tgk gmbor/resipi dgn lebih detail boleh ke blog Julie Rosarina..aku pon cilok dr blog beliau. In future aku bcita2 nak masak bibimbap/bulgogi pulak..zzzz...ok tu je nak cerita. Slmt mencuba!!

1 comment:

mama_onie said...

Rajin betul masak... memang ada niat nak rajin cam ko ni tapi rasanya aku ni....pemalas haha