Sunday, October 21, 2012

Cuti2 Hatyai-Krabi : Part 4

Eh aku lupa nak cerita..before aku g fossil park tu...aku g tgk2 pantai depa yg gojes2 kat Klong Muang Beach dan Tubkaek Beach (sini resort memahal je hado with private beach). Aku g brpandukan peta n gps..masuk kampung2 pastu nmpak ada madrasah n banner2 ucapan slmt menyambut ramadan..pastu baru sadau dirik..sbtu kang da puasa..tmpt ni agak ceruk jugek la..dan bile smpi pantai klong muang tu xde org pon dan mcm x berapa terjaga, padahal tmpt lawa..mgkin lepas tsunami dulu kot jd gitu...pantai2 kat siam ni mmg xterlepas la nmpak papantanda evacuation route for tsunami..and kat area nopharat tu mmg ada tsunami memorial...min ckp..kat ao nang mmg kena tsunami tp x teruk mcm phuket..

demok
sakai mengepak..maafkanlah aku..

aku syak dia tulis Welcome To Klong Muang Beach...ke dia ckp jgn buang smpah merata2?? lantak peace tetap peace disitu :)
xde ape sgt kat area sini..melainkan pntai yg cantek..nun di kejauhan ko nmpak la resort2 mewah di tubkaek
ni kalau cantek punye gambor mmg konpem bkn aku yg tgkap..sah2 lah aku gugel..kalau ko byk duit boleh dok kat  anyavee/sheraton..or silalah gugel..mostly 5star hotel n best resort awarded...
Meh aku smbung lagik..last aku cerita pasal fossil kan..kat area tu pon ada gerai halal utk kau tala. Tp aku x mkn pon situ. Sbb bajet mahu merasa budaya mereka, maka perlu pergi ke pasar malam as recomended by min td..tp otw ke sana perut kami bagei dirasuk2 x menahan2 sbb da 3 ari di siam masih belom mncoba pancake nutela+banana spt yg di war2kan disetiap travelog dan forum2 krabi. Aku singgah di gerai betul2 depan Hasna Palace...dan aku dpt jugak mkn pancake..dan sedaknyer lahaiiiii..patut la org asek sebut dan merindu2 bila pulang ke mesia..sedaknye smpi rasa nk menangis...


ari2 tala teh ais pon x mengapa..
ya inilah yg di carik2..banana pancake with nutella..mcm roti canai pisang pastu ko selet nutela..sumpah sedakk..rangup2 panas2..gigit2 bersama pisang kecil2 di dalamnya..dan rasakan coklat nutela itu..mengigau2 la kekdahnyer...
thai herb chicken soup mkn bersama nasi putih..nmpak mcm memualkan warna putih je sup dia..tp jgn la kau judge tanpa merasa..sedakkk..mcm nak melompat dia punye sedak....
dan ini mmg penyudah yg sgt hebakkkk...kopi ais or dlm menu tulis..iced coffee with milk..ko xyah nk g starbuck..coffeebean kehape..ini mmg sedakk thp asbestos...kih3

 Islands Hoping (Phi Phi island Tour)
As aku ckp before ni..kat sini korg boleh pilih nk buat tour yg mane..yg paling murah is 4 Island Tour dan paling mahal if x silap either James Bond Islang/Hong Island. Since impian aku adalah utk ke pp island...maka aku telah Phi Phi Island Tour with speedboat..owh lupa mahu cerita, pengangkutan boleh di pilih juga samada ko nak naik longtail boat or speedboat with 2/4 speed engine and bla..bla..kalau rasa gagah dilambung ombak nak berlama2 di laut andaman ituh..pilih la longtail..sgt murah tp lmbt la smpai..aku pilih speedboat..baru sedak terhentak2..cpt sikit smpai...pg khamis tu ekceli hujan renyai..aku mcm nk menangis je sbb mmbayangkan xkan dpt pegi xvt "melompat pulau" ini...aku bdoa supaya ujan reda dan laut tenang...tour program dia mcm ni :-
  • 08.30   Transfer from your hotel.

  • 09.00   Depart from Aonang Beach to Phi Phi Islands.

  • Maya Bay Location of Hollywood famous film "The Beach"

  • Monkey Bay Exploring deserted beach fascinating coral reef.

  • Lohsamah Bay Colorful corals and fishes in shallow water.

  • Pileh Bay Awesome and fantastic lagoon.

  • Viking Cave Photography and sightseeing.

  • Phi Phi Don Enjoy lunch at beach restaurant and relex.

  • Hin Klarng Experience it yourself - the fantastic open sea.

  • Bamboo Island Fabulous and gorgeous beach with coral reefs.

  • 16.30   Return by speed boat to Aonang beach. Transfer to your hotel
Depa akan amek kt kat otel n bwk ke Nopharathara Pier..sume org akan naik disni..spjg perjalanan dia sediakan air mineral + fruits for free..and the boatman tu akan cerita sikit2 nama2 tmpt..
kat otel..tgu depa amek..beg kunen tu la aku kabor waterproof tu

before nek boat...yiahu
awek2 cino..terjerit2 bile bot terhentak2 melambung2 ala2 mael lambung gitu..tp sgt fun
Bamboo Island
lawa..pasir dia putih bersih..laut plak ijo kebiru-biruan..
tenang dan mendamaikan
maskot
camera cap hayam aku ni..xdpt mentafsirkan kecantekan laut ini..kena bli camera baru ni...kih3
Viking Cave tmpt locals amek srg burung..airliur burung tu proses2 makan..rege..beriban2..
tgk la kecantekan kebiruan kekristalan air disini..subhanallah
nmpk ikan berenang2
mmg warna air kat pileh bay ni gini..xde edit2nyer...
asben aku mmg x dan2 nak..tu tu terlentang dlm air..
mmg cantek giler ini tempat
boatman ckp..pileh tu maksudnya mcm bilik la..
smpi PP utk lunch
lencun2 pas snorkelling (x amek gambau..x menahan2)

bergaya ngan topi plak..rugilah da beli 250baht x pakai kan..kah3
feewit..motip kau bergambar depan bar???
ni kalau nk dok sini pon boleh...harga aku xtau la...g gugel sdri
masjid di pulau pp..lawa masjidnyer...

aku mmg x abes2 adore ngan longtail boat ni...kalau pegi lg..nk try naik mende ni ke 4 islands plak..bajet nek gondola..pfftt!

snorkelling lg..kau mmg stok x menahan kan..cer la amek gambar wife dia ni plak..kui3

sini mcm x dlm sgt n bape bape cun
kena hati2 sini byk urchin...landak laut..
pulau hayam...ada hayam ke tidok..den xtau..mak hayam mungkin hado..nak sekor?

rata2 kat laut andaman ni byk cliffs..tu yg menyebabkan tmpt ni unik..tetiba tersergam batu tgh laut..

ni kat pier
tu la kapel gay yg baik ati tu hak3..pinsan
mkan buffet ada nasi with pelbagai lauk and ada jugak bihun..tp ayam goreng ngan thai sos tu mmg menambah2 aku amek..sedak ngat..dap dap dap...

Byk lg gmbo, tp mls nak upload..kat fb aku pon ade...alhamdulillah tercapai jugak impian aku nk ke phi phi island...dpt snorkeling pegang2 tgn ngan laki sdri tgk coral..ikan..auww suwitnyeww..rase nak tampo2 jek..aku kena bli kamera waterproof la gamaknyer pasni..konon..lgpon dah lame giler kot aku x snorkelling..last snorkel adalah thn 2005 kat p.payar, lgkawi..xbest pon..nmpak baracuda da cemas aku..hak3..back years then..snorkel kat tioman..ini mmg lawa thp nak jd ikan duyung duduk dlm laut...cewahhh..

Kat PP ni kami lunch buffet da siap dlm pakej aku kabor tu..mmg sedak..lepas penat snorkelling dilambung ombak rindu laut andaman tu..mesti lapo..pastu makan..mmg heaven..situ ada byk gerai jual baju/cenderamata and mcm2 la..ada few resort..kami pusing2 jln kaki je...nmpak ada masjid..waktu tu dah nak zohor..dgr azan..sayu je..syukur..Allah da beri kesempatan utk kami menikmati keindahan dan kebesaran ciptaanNya...

Owh aku lupa nk cite ms snorkelling kat lohsamah bay kot..boatman da ckp, sini a lil bit tohor n byk urchin (landak laut)..so kena hati2 sikit..tgh syok2 tetiba aku dgr cina lelaki yg 1 grup kami tu dok la ter "help..help me.." tp xkuat sgt suara dia..aku tanye dia nape..pastu dia ckp kaki dia sakit mcm kena cucuk, da la dia x pndai berenang..awek dia nk tarik x lepas...laki aku tarik dia..aku da takut kang dia lepas tgn aku sbb ombak agak bergelora sikit..tp..naseb laki aku ala2 baywatch gitu..aku pegang jaket dia..lg sblh tarik cina td...da dkt ngan boat baru pekik suh boatman dtg..sepantas kilat dia trjun n bwk cina tu..atas bot tgk...aduiiii...da tercucuk duri landak..tembus kau..kat ibu jari kaki...dia da mcm nak pitam..pastu da letak apetah..dia ok je lah...siannyer..

And lg 1 aku lupa, aku grup skli ngan kapel gay dr ostolia..tua plak tu..aku doa dlm boat eh jgn lah kena bala..2-2 tu dah tua..boroi2 sikit..pastu asek la pegang2 tgn..gesel2..ckp memanja..ala...mcm laki+pompuan bercinta tu..aku nak muntah pon ada..tp depa baik n peramah sgt..tanye aku penang kat mane...lgkawi..bla2..aku ckp sini x bape lawa coral reef..aku suggest dia g tioman or perhentian/redang (tetiba la aku promote mesia..malaysia truly asia gitu)...dia ckp aah..pastu dia plak pomot ostolia...(xpela uncle..aku x mmpu nak kesana..kalau kau amek aku jd ank angkt..pastu ko sapot..syok jugek...pffttt).

maya bay - googled

Sepatutnye kmi ke Maya Bay tempat filem the beach yg leonardo tu blakon, tp angin n ombak agak kuat..boatman ckp xleh singgah..agak terkilan sikit di situ sbb bajet nk berjemur (haktuih) bercanda mcm gambor kat atas tu...so tpksa la skip..kalau ada rezeki nti pegi bwk anak2 plak eceececeh.....

Eh. Gile panjang nk mmpos entry. Cukupla tu..pics len sume gmbau aku berbikini...pfttt..oke x kelakar kan...Lenkali la aku smbung ag kalau rajen...final episode..

2 comments:

illa said...

apaaaaaaaaaa tak abes lagi?????

Aida Awie said...

Best bc entry krabi ni. Klako la... Btw, berapa hrga pakej ni eh? Tgh merancang ke sana gak ni.